[ἐλευθέραν εἶναι καὶ αὐτὴν αὑτῆς κυρίαν]
από τον κόσμο…
(το προηγούμενο απόσπασμα σε μετάφραση)
[45] Ο Φρυνίων του έκανε μήνυση. Κατηγορώντας τον ότι του πήρε τη Νέαιρα, σαν να ήταν ελεύθερη και ότι δέχτηκε στο σπίτι του τα πράγματα που πήρε αυτή φεύγοντας από το δικό του. Τους μάζεψαν τότε οι φίλοι τους και τους έπεισαν ν' αναθέσουν την υπόθεση σε διαιτησία. Διαιτητής για λογαριασμό του Φρυνίωνα ορίστηκε ο Σάτυρος από την Αλωπεκή, ο αδελφός του Λακεδαιμονίου, ενώ για λογαριασμό αυτού εδώ του Στέφανου ο Σαυρίας από τα Λάμπτρα. Κοινό διαιτητή επέλεξαν τον Διογείτονα από τις Αχαρνές.
(μεταφραστική ομάδα του Κάκτου)
… στο κείμενο…
(συνέχεια στο πρωτόπτυπο)
[46] Συνελθόντες δ᾽ οὗτοι ἐν τῷ ἱερῷ, ἀκούσαντες ἀμφοτέρων καὶ αὐτῆς τῆς ἀνθρώπου τὰ πεπραγμένα, γνώμην ἀπεφήναντο, καὶ οὗτοι ἐνέμειναν αὐτῇ, τὴν μὲν ἄνθρωπον ἐλευθέραν εἶναι καὶ αὐτὴν αὑτῆς κυρίαν, ἃ δ᾽ ἐξῆλθεν ἔχουσα Νέαιρα παρὰ Φρυνίωνος χωρὶς ἱματίων καὶ χρυσίων καὶ θεραπαινῶν, ἃ αὐτῇ τῇ ἀνθρώπῳ ἠγοράσθη, ἀποδοῦναι Φρυνίωνι πάντα· συνεῖναι δ᾽ ἑκατέρῳ ἡμέραν παρ᾽ ἡμέραν· ἐὰν δὲ καὶ ἄλλως πως ἀλλήλους πείθωσι, ταῦτα κύρια εἶναι· τὰ δ᾽ ἐπιτήδεια τῇ ἀνθρώπῳ τὸν ἔχοντα ἀεὶ παρέχειν, καὶ ἐκ τοῦ λοιποῦ χρόνου φίλους εἶναι ἀλλήλοις καὶ μὴ μνησικακεῖν.
Δημοσθένης, Κατὰ Νεαίρας, 45-46
... στη λέξη
Α. Με βάση τους εκφραστικούς τρόπους και το περιεχόμενο του αποσπάσματος να σχολιάσετε τις απόψεις για τη θέση της γυναίκας και την κοινωνία που αντικατοπτρίζεται.
Β1. Να βρείτε την αττική σύνταξη.
Β2. Εντοπίστε τις μετοχές του κειμένου (πέντε μετοχές) και τη σχέση τους με τις άλλες λέξεις (δηλαδή το συντακτικό ρόλο τους).
Β2. Εντοπίστε τα απαρέμφατα του κειμένου (εφτά απαρέμφατα) και τη σχέση τους με τις άλλες λέξεις (δηλαδή το συντακτικό ρόλο τους).
Β3. Ποιο ρήμα έχει κεντρικό συντακτικό ρόλο στο απόσπασμα; Γιατί;
Β4. Στο απόσπασμα υπάρχει ένας εξαρτημένος υποθετικός λόγος. Μπορείτε να τον εντοπίσετε; Μπορείτε να σκεφτείτε πώς θα ήταν σε ευθύ λόγο;
Γ1. Στο απόσπασμα υπάρχουν δύο τύποι αορίστου β΄. Μπορείτε να τους εντοπίσετε και να τους αναγνωρίσετε;
Γ2. Στο απόσπασμα υπάρχουν τύποι δύο ρημάτων που έχουν αόριστο β΄. Μπορείτε να βρείτε ποια ρήματα είναι; Γνωρίζετε τον αόριστο β΄ αυτών των ρημάτων;
4. Δημοσθένης
Δεν βρέθηκαν σχόλια.